Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


híres vámpírok

2011.10.11

 lugosi béla


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Drakula
Műfajteremtőnek számít az 1931-es fekete-fehér horrorfilm, amely napjainkig az egyik leghíresebb vámpírtörténetnek számít. A mozit egy Broadway-darab előzte meg, amelyben a magyar származású Lugosi Béla játszotta a főszerepet, annyira meggyőzően, hogy a Universal filmstúdió őt kérte fel a filmbeli alakításra is. A harmincas években forgatott mozifilm igazi klasszikusnak számít: a kor legjobb némafilm rendezője jegyzi, Csajkovszkij zenéjét használták aláfestésnek, mindez párosult egy hátborzongató, erdélyi vámpírról szóló történettel és kiváló színészi alakítással. Lugosit később emiatt beskatulyázták, csak horrorfilmekben kapott szerepet, de a mai napig ő maradt a legismertebb megformálója Drakula grófnak. A színészt híres jelmezében helyezték végső nyugalomra, és a mai filmekben is jellegzetes, magyar akcentusát használják a vámpírok beszédéhez.
 

interjú a vámpírral

 

Interjú a vámpírral
Anne Rice nagysikerű könyvéből 1994-ben készült az film, amely később számtalan szakmai jelölést, díjat és elismerő kritikát söpörhetett be. A mozi sikere a nagyszerű történet mellett a kiváló rendezésnek is köszönhető, illetve azoknak a remek színészeknek, akiket sikerült megnyerni a produkcióhoz: Tom Cruise, Brad Pitt, Christian Slater, Antonio Banderas és Kirsten Dunst neve garancia a minőségi szórakozásra.

A történetben a Louist alakító Brad Pitt meséli el egy riporternek élete kétszáz éves történetét, mindent, amit az örök életről tudni érdemes, annak szörnyűségeivel együtt. A film központi témája az, hogyan elviselhető a halhatatlanság, ha magányos ragadozóként kell élni örökkön örökké?

 

alkonyattól pirkadatig

Alkonyattól pirkadatig
Quentin Tarantino alkotása a vámpír- és a westernfilm különleges egyvelege, megfűszerezve egy cseppnyi Tarantino-humorral. A kezdetben még akciófilmnek tűnő mozi először westernes jelenetbe megy át, majd elkezdődik az igazi vámpíros vérengzés, és annak minden velejárója.

A film bővelkedik a vámpíros elemekben: harapások, erőszak, rengeteg vér, átváltozások, sőt, bemutatják, hogy a régi mítosz szerint hogyan lehet elpusztítani egy vérszívót. A főszereplő testvérpárt Tarantino és George Clooney alakítják, a további szerepeket Salma Hayekre, Juliette Lewisre, Kelly Prestonre és Dany Trejore osztották, díjnyertes alkotásról beszélünk, amelyet mindenkinek muszáj látni.

penge

Penge
A kilencvenes évek végén készült akcióthriller más szemszögből közelítette meg a vérszívók bemutatását. Wesley Snipes alakítja a főhőst, Pengét, akinek anyját egy vámpír harapta meg terhessége alatt. Penge a baleset miatt félig ember maradt, félig azonban vámpírrá vált, így a tulajdonságai is megváltoztak.

Az emberek és a vámpírok fajának legjobb képességei keverednek benne, gyorsan gyógyulnak sebei, nagyon erős, képes a fényben tartózkodni a többi vámpírral ellentétben. Penge arra teszi fel életét, hogy anyja halálát megbosszulja, azonban hiába a rengeteg speciális képesség, az ő vérére is feni valaki a fogát. A sztori trilógiává nőtte ki magát, így az érdeklődők három részen át követhetik a főhős kalandjait.

 

alkonyat

Alkonyat
Stephenie Meyer könyve a leghíresebb vámpírtörténet manapság, a saga összes könyve megjelent már, a befejező filmet pedig idén ősszel mutatják be a mozikban. Az Alkonyat ismét olyan sztori, amely szakít a megszokott vámpíros hagyományokkal, „vegetáriánus” vérszívók családját mutatja be, akik nem fogyasztanak emberi vért.

Az írónő azért nem vetett el minden régi hiedelmet, Cullenék és a többi vámpír is kerülik a fényt, jéghideg és kőkemény a testük. A korábbi ilyen jellegű történetekhez képest további újdonság az, hogy szerelmi szál is bekerül a képbe, ráadásul a halandó-vámpír szerelem egyáltalán nem hétköznapi fordulat. A legnagyobb dilemma mind a négy részben kérdés marad: megéri-e önként gyilkos ragadozóvá és halhatatlanná válni a szerelemért?

 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Elérhetőség

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Május / 2021 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 33324
Hónap: 635
Nap: 25